Heraklion fylke Kreta

Kreta

Iraklion fylke er det største i området, har den største befolkningen og den høyeste økonomiske inntekten på Kreta.

Det er syv provinser i dette fylket: Malevizi, Temenos og Pediada på nordkysten og Pirgiotisa, Kainourio, Monofatsi og Viannos i midten og på sørkysten. De viktigste landsbyene i området er Iraklion, Matala, Timbaki, Mires, og Ano Viannos.

Iraklion fylke ligger mellom to fjellkjeder, Psiloritis (Idi) i vest og Dikte i øst. Dalene bak Heraklion by har noen av de beste druene for spising, vinproduksjon og rosiner. I disse dalene drev den britiske arkeologne Sir Arthur Evans utgravinger av det minoiske palasset i Knossos, levningene etter en storslagen sivilisasjon.

En lav fjellkjede reiser seg i midten av fylket og går nedover til Mesara sletten. Disse fruktbare slettene har blitt dyrket i tusener av år og har viktige minoiske, greske og romerske funnsteder. Festos, Agia Triada og Gortyn er de viktigste av dem. I sør ligger det en annen fjellkjede, Kofinas, som skiller sletten fra kysten. Den imponerende fjelltoppen Psiloritis, som ligger 1.456 m.o.h., kan sees fra nesten alle steder i Iraklion fylke. Den er meget imponerende i vintermånedene når den er dekket av snø.

Iraklion fylke har mange kulturelle og historiske særpreg å tilby den besøkende. Den fineste samlingen av minoiske kunstgjenstander i verden, og funnsteder fra en av historiens største sivilisasjoner, kan være av interesse samt de mange bysantinske kirkene og venetianske borgene og fontenene.

Det historiske aspektet kombinert med det vakre landskapet, fjellene, dalene og sjøen, gjør dette til et vakkert og fascinerende område. Strendene i Agia Pelagia og Hersonisos på nordkysten og Matala og Kali Limenes på sørkysten, vil tiltrekke seg besøkende på grunn av det varme og klare vannet. Det er mange fine restauranter og tavernaer som byr på kretiske spesialiteter i hele området.

Denne delen dekker den østlige delen av Iraklion fylke. Dette området har noen viktige feriesteder ved sjøen (Limin Hersonisou), noen viktige arkeologiske funnsteder (Malia) og mange interessante bysantinske kirker.

Den sørlige delen av Iraklion fylke omfatter de fire provinsene Pirgiotisa, Kainourio, Monofatsi og Viannos. Det mest fremtredende trekk her er Mesarasletten. Den strekker seg østover fra Timbaki til Ano Viannos. Sletten befinner seg mellom de lave fjellkjedene i sør og nord. Hovedproduktene fra Mesara er korn, oliven og frukt, og dyrkingen pågår året rundt. Bruken av veksthus bidrar til å øke produksjonen.

Det sentrale utgangspunkt i området er Matala, et feriested nær sjøen med turistfasiliteter og med kort avstand til alle de arkeologiske funnstedene i området.

Leave Comment