Intro:
Øya ble oppdaget av Columbus allerede på hans første tur vestover i 1492. Befolkningen er på litt over 9 millioner og i hovedstaden Santo Domingo bor ca. en tredjedel, d.v.s. ca. 3 millioner. Landet grenser til Haiti i vest, og er ca. 48.700 kvadratkilometer stort, noe som gjør den til den nest største øya i Karibien etter Cuba.

Religionen er 95% romersk katolsk og 5 % andre. Det offisielle språket er spansk. Engelsk snakkes kun på turiststedene og da hovedsaklig på hoteller, barer og restauranter.

GSM nettverket fungerer ikke her. (Telefonsystemet er sammenkoblet med USA). Strømnettet går på 110V, og du trenger derfor et adapter!

Tidsforskjell til Norge er minus 5 timer, d.v.s. at Den Domenikanske Republikk ligger 5 timer etter Norge(når klokken er 12.00 i Norge, er den 07.00 i Den Domenikanske Republikk).

Attraksjoner:
Sosua er stedet for shoppere, og for dykkere. Her kan man få opplæring og dykketurer til spennende steder. Sjølivet er rikt, og man kan se alt fra delfiner til et spekter av fargerike fisker. Grottedykking er også svært populært, og mange profesjonelle dykkere kommer hit for å oppleve dette.

I Cabarete ligger øyas mest kjente strand for windsurfere. Her har det vært verdensmesterskap i windsurfing flere ganger. De fleste hotellene leier ut alt nødvendig utstyr. Ellers er Cabarete kjent for sitt rike natteliv. Langs stranda ligger barer på rekke og rad, og det er også en god del diskoteker her.

I sør ligger Santo Domingo som er hovedstaden. Her er det mye historie. Huset til Columbus er bl.a. her, og flere museer som viser landets historie. Gamlebyen er sjarmerende å spasere rundt i. Langs strandpromenaden, Malencon, ligger det flere hoteller, men dette er ikke en strand som egner seg for bading.

Strandområdet Boca Chica ligger ca 1 time fra byen, og hit kommer ofte innbyggerne i Santo Domingo for å bade. Da er det livlig på stranden. Litt lenger ut ligger Juan Dolio hvor det er flere hoteller og roligere på stranden enn i Boca Chica. Juan Dolio er et fint område for dem som ønsker å bo sentralt og samtidig ved flotte strender.

Helt øst ligger Punta Cana og Bavaro som har landets fineste strender, og som strekker seg over hele 12 km. Langs strendene er det bygget luksushoteller, de fleste ”all inclusive”, som byr gjestene på alt man kan ønske seg av fasiliteter. Det bor ikke mange innfødte her, de bor gjerne i Higuey, en større by ca en time unna.

Fra januar til mars arrangeres det hvalsafari fra byen Samana.

Avstander og transport:
Fra øst til vest er det ca. 360 km, mens det fra nord til sør er ca. 250 km. Det innebærer at avstandene på øya ikke er spesielt store.

Det finnes god og rimelig bussforbindelse mellom byene. Det er også mange ”gaugas” (minivan) mellom de forskjellige tettstedene. Leiebil er dyrt og trafikken er ofte hasardiøs. Lei heller en taxi med sjåfør for dagen. Det er rimeligere og tryggere.

Helse og vaksiner:
Spesielle vaksiner er normalt ikke nødvendig. Vær forsiktig med salater og rå grønnsaker. Skrell all frukt. Drikk vann på flaske.

Sjekk gjerne med ditt lokale helsesenter/lege, siden disse lettest kan vurdere situasjonen i forhold til din helsetilstand.

Selv om det ikke skal være nødvendig med spesielle forholdsregler her, er det alltid greit å sjekke Folkehelseinstituttets informasjon på www.fhi.no.

Klima:
Den Domenikanske Republikk har et tropisk klima. Det innebærer at det stort sett er varmt og fuktig, med en middeltemperatur på 30-35 grader C.

De mest regnfulle månedene er mai, august, november og desember, men det kan også regne noe på andre tidspunkter. Orkansesongen er fra august til november.

Sommeren er varm, i særlig i august kan det bli ulidelig hett midt på dagen.
Den beste tiden å reise på, er mellom januar og april.

Kultur og særtrekk:
Befolkningen er hovedsaklig en blanding av afrikanere og latinere.
Omgangsformen er gjennomgående uformell, og det er lett å komme i kontakt med lokalbefolkningen. Fremmede kan gjernbe ta kontakt, men turistene behandles samtidig med respekt. Lokalbefolkningen er stort sett glade og smilende, og de ser veldig positivt på at utlendinger forsøker seg med noen ord på deres språk(spansk). Med sin beliggenhet ganske nær USA, er Den Domenikanske Republikk også sterkt påvirket av vestlig kultur. Samtidig har de beholdt særpregede elementer av sin lokale kultur, bl.a. voodoo, som fortsatt er ganske utbredt både her og på Haiti.

Maten gjenspeiler landets historie, og består av en blanding av spansk, afrikansk og indiansk kokekunst, ofte med ris, bønnestuing og bananer sammen med kjøtt, kylling, reker eller fisk. Maten er ofte godt krydret. Salater er også en viktig del av det lokale kjøkken. Dessuten finnes det også betydelige innslag av internasjonale restauranter. Et typisk trekk er de lokale og mobile ”gatekjøkken”, der maten tilberedes på stedet. Denne maten kan være fristende og velsmakende, men særlig for turister kan det likevel være lurt å være litt forsiktige, særlig med tanke på hygienen.

Tips er i utgangspunktet inkludert, men det er frivillig å gi litt ekstra.

Musikk er viktig i Den Domenikanske Republikk, og musikktradisjonen har røtter både i det karibiske og det amerikanske.

Pass- og visum:
Norske passholdere trenger ikke visum til den Domenikanske republikk.

Embassy of the Dominican Republic:
Sibyllegatan 13, Box 5584
S-114 85 Stockholm
Tlf: +46 8 667 46 11.

Det norske konsulatet i Santo Domingo:
Postadresse: Real Consulado de Noruega; P.O. Box 543, Santo Domingo, Kontoradresse: Real Consulado de Noruega; Avenida Sarasota 77,
Ensanche bella Visa, Santo Domingo, Den Dominikanske Republikk.
Tlf: +1 809 530 5400, 5653 777
Fax: +1 809 5659 380

Valuta og priser:
Den lokale valutaen er dominican pesos (DOP) 1US$ = ca.33 Pesos (Desember 2006). Valutaen noteres normalt ikke i Norge, men 1 NOK tilsvarer ca. 5 Pesos. Sjekk kursen før avreise, siden denne kan varierer\ en del.

Generelt sett er utenlandsk valuta mer verdt enn den lokale. Det er lurt å ha små US$ sedler eller reisesjekker. Vekslingskursen mot norske sedler er dårlig. Kredittkort aksepteres på bedre hoteller og restauranter. Minibanker som tar VISA og Mastercard finnes ved større banker. Unngå kredittkort/reisesjekker utenfor Santo Domingo.

Ved inn- eller utreise fra/til Den Domenikanske Republikk vil du bli avkrevet 10 USD pr. person til et Tourist-Card, hvis ikke du reiser på en pakketur med charter.

Prisnivået er gunstig sett med norske øyne, om enn ikke ekstremt lavt. Du kan få en øl i kiosker eller barer for 15-20 kroner, og en god, 3-retters middag koster 150-200 kroner.