Lombok – Balis vakre nabo

Det er ikke mer enn et ”steinkast” fra Bali til naboøya Lombok, likevel er dette en annen type ferieopplevelse – mer opprinnelig, om du vil –
uten de utbygde turistanleggene man finner på Bali.
Lombok er ganske liten, bare 8 mil lang og 7 mil bred, men det er likevel stor forskjell når det gjelder klimaet de forskjellige stedene på øya.

Hva du skal oppleve? Strender, selvfølgelig. Gili Islands rett utenfor nordspissen av øya, var i mange år, delvis på grunn av at forholdene der var ganske spartanske, forbeholdt ryggsekkreisere. Nå er øyene blitt et reisemål for alle som dyrker sol, strender, palmer, badelig – og stillheten. Gili Island består av tre hovedøyer: Gili Air, med vakre hvite strender og øya med mest nattliv, Gili Meno for deg som ønsker ro og Gili Trawangan, den største øya, med flotte strender og muligheter for korte fotturer. Felles for alle øyene er krystallklart vann, et ypperlig sted for deg som ønsker å ta dykkersertifikatet Padi.

De flotteste strendene ligger sør på øya, som Kuta Beach, så totalt forskjellig fra Kuta Beach på Bali. Strendene her er ganske øde, for merkelig nok er denne den av øya den vanskeligst tilgjengelige.

De spreke drar fra det avslappende livet på strendene til vulkanen Gunung Rinjani er på 3726 moh., et av de høyeste fjellene i Indonesia.
Sør er det strender og klipper, på vestkysten dyrkes det ris, kokosnøtter og bananer. Grønt og frodig og helt forskjellig fra den mer nedbørfattige østkysten. Lombok er en liten øy med store variasjoner. Og så serveres det og mat på øya, god og sterk. Det siste er ikke så rart: Lombok betyr ”chilipepper”.

Severdigheter
Toppen Gunung Rinjani er en utfordring. Regn med 2-3 overnattinger på turen. Unngå turen regntiden (november-april), da er stiene svært glatte. Turoperatører leier deg utstyr og stiller med guider og bærere.
Besøk en fargerik sasak-landsby, med folkeliv og dans. Ved Sade, nord for Kuta, ligger det flere sasak-landsbyer.
Ved Labuhan Poh er det en betydelig perleproduksjon, en av de viktigste næringsveiene på Lombok.
Lembar, den største byen på Sør-Lombok, er en vakker by med store hager og bygninger fra den hollandske kolonitiden. Byen er kjent for sine mange pottemakerverksteder.
Tetebatu ved foten av Gunung Rinjani har flott utsikt mot Gunung Rinjani. Noen kilometer fra landsbyen ligger apeskogen Taman Wisata Tetebatu med sorte aper og fossefall.

ferie