Aruba – En av karibiens perler

Aruba er en av ABC-øyene (Aruba, Bonaire og Curaçao) i nederlandske Antillene, Karibia. Hollandsk er førstespråk, men folk på øya snakker også papiamento (kreol) og spansk. Språk vil neppe bli noe problem her, for nesten alle på øya snakker engelsk.

Aruba er en ganske liten øy, bare 30 km. lang og 9 km. bred. Det er en øy som har lang erfaring som et turistreisemål både for cruisebåtturismen og for den som vil feriere på selve øya.

Det er ikke så rart, for Aruba er verdenskjent for sine hvite, lange og vakre strender. Aruba er en velstelt øy, med en generell høy levestandard. Siden det er turismen som er det folk flest lever av, blir du tatt godt vare på. Faktisk så godt at du kan drikke vannet i springen på hotellet.

Aruba ligger i et område hvor man har gleden av vindene fra Atlanterhavet, slik at temperaturen, som ligger på rundt 27 grader hele året, ikke føles for trykkende. Det er også en fordel at øya ligger utenfor den karibiske orkansonen. Øya er ganske flat, høyeste punkt er på 188 moh og 18% av øya er nasjonalpark.

Rent geografisk kan man dele øya i to: I sørvest ligger de vakre, lange strendene der du bader i turkisfarget vann. Postkortnatur.

I nordvest er færre strender, et røffere terreng og med en ganske fjellendt kyststripe. Sjøen her er et fantastisk område for dykkere, og denne delen av øya er også et fint utfluktsmål med en bil med firehjulstrekk, helst som arrangerte turer.

Høy standard er det som preger hele øya. Selv om den er liten har den også mye å tilby for den som vil mer enn bare å ligge på en strand eller ved bassenget.

Strutsefarmen er et av de utfluktsmålene som trekker flest besøkende. Baby Beach helt i sør er en lang sandstrand hvor sjøen ikke noe sted er mer enn meteren dyp. Og så har du Eagle Beach som er rangert som en av verdens ti vakreste strender.

Fra toppen av Hoolbergfjellet får du en flott utsyn over hele øya. Ja, er det klart vær ser du også over til Venezuela for dit er det bare et par mil.

For dykkere og snorklere har øya mange utfordringer, særlig skipsvrakene Boca Catalina og Antilla Shipwreck. Antilla er restene av et tysk handelsskip som man mente var supplyship til den tyske ubåtflåten under annen verdenskrig. Istedenfor å overgi båten til nederlenderne valgte kapteinen ombord å senke skipet. Nå er vraket et yndet turistmål.

Hovedstaden Oranjestad har et variert utvalg av alle merkevarer. “Amerikanske priser”, sier man, hvilket betyr betydelig lavere enn prisene hjemme. Oranjestad er en liten, vakker by, med mange hyggelige spisesteder. Og siden avstandene er så korte er det mange som trekker inn til byen om kvelden for å få en avveksling fra hotell- og strandlivet.

Aruba er et godt alternativ for den som ønsker seg et trygt sted med høy standard men et sted som likevel pirrer eventyrlysten.

Aruba