Attraksjoner:
Mange begynner sitt møte med Vietnam i Hanoi. Dette er landets kulturelle og politiske sentrum og utgjør en egen byprovins. Hanoi er en av de mest fascinerende byene i hele Asia og kan skilte med flott natur, vakre parkanlegg og en spennende blanding mellom gamle arkitektoniske skatter og mer moderne skyskrapere. Folk her er vennlige, om enn noe reserverte.

Sør-øst for Hanoi (ca.130km) ved havet ligger Vietnams største turistattraksjon: Halong Bay. Stedet er kjent for sin helt spesielle biotop av små og større fjelløyer som stikker rett opp av havet. Mange av dem er over 100m høye, og i alt er det tusenvis av dem. Med fine strender med klart vann og mange spennende grotter gjør dette stedet til en helt spesiell naturopplevelse.

Omtrent midtveis mellom Hanoi og Saigon ligger byen Hue. I denne fine byen bør man få med seg en tur på parfymefloden og besøke de arkitektoniske go bitene som finnes her. Det gjelder blant annet Thien Mu Pagoda og Citadellet som også inneholder ”Den forbudte by” lik den man har i Peking, beregnet kun for Keiser-familien. Dessverre ble store deler av den ødelagt under Vietnamkrigen.

Saigon(Ho Chi Minh) er mest kjent fra Vietnamkrigen. I dag er det den største byen i Vietnam og også den mest moderne. Her finnes mye spennende arkitektur og et pulserende nattliv. Sjekk ut siste utgave av city guide for oppdatert infomasjon.

Det finnes flere steder med sol og strand i Vietnam. Det mest kjente stedet er Nha Trang, som kan by på lange strekninger med flotte strender. Vung Tau og Phan Tiet er to andre steder som ligger sør for Nha Trang, nærmere Saigon.

Flere byer i Vietnam har krigs museer fra Vietnamkrigen, hvor man blant annet kan se de mange underjordiske gangene som ble bygd. Mange av dem er svært trange så det er ikke for folk med klaustrofobi. En av de mest kjente er Cu Chi tunnelene ved Saigon hvor tunnelene strekker seg over 200 km.

Har du tid så anbefales det å ta toget mellom Hanoi og Saigon.

Såkalte ”Shooting Range” finnes flere steder i Vietnam. Dette er militærleiere som er åpne for turister. Her kan man teste mange forskjellige våpen. (Dette praktiseres bare i Kambodsja og Vietnam).

Avstander og Reisemåter:
Ca.1700 km mellom storbyene Hanoi og Saigon. Ca.2300 km fra sørligste til nordligste punkt og kun 400km på det bredeste (vest-øst). Veinettet er rimelig bra mellom de større byene, men uvettig kjøring gjør at det ikke anbefales å leie bil i Vietnam. Antall ulykker er mange. Togforbindelsen er god mellom Hanoi og Saigon og det er regelmessige flyavganger mellom de større byene.

Byer og folketall:
Vietnam har nesten 85 millioner innbyggere og er på størrelse med Norge(ca.330 000 kvadrat km). Hovedstaden er Hanoi hvor det bor nesten over 4 millioner. Landet grenser til Kina i nord, Laos i vest og Kambodsja i sør-vest. Vietnam ble selvstendig i 1954, etter å ha vært en fransk koloni. Landet ble delt i nord og sør frem til Vietnamkrigen.

Helse og Vaksinasjon: 
Sjekk med ditt lokale helsesenter/lege.
Inger vaksiner er påkrevd ved innreise direkte fra Norge. Dersom man ankommer fra områder med gul feber er vaksine mot dette påkrevd. Det er en viss fare for dengue-feber, hepatitt, malaria, rabies, tyfoid og tuberkulose. Det har også vært noen tilfeller av fugleinfluensa i Vietnam.

Sjekk Folkehelseinstituttets nettsted for mer info: www.fhi.no
Drikk kun vann fra flaske med skurkork.

Klima:
Tropisk klima. Varmt og fuktig i de sentrale og sørlige strøk med en middeltemperatur på ca 30 grader. Noe kjøligere i nord. Under vintermonsunen er det en regnfattig periode fra desember til mars. Mest nedbør faller det i det mellom juni til november, og da særlig i det fjellrike områdene i nord.

Kultur og Særtrekk:
Ved besøk til religiøse steder bær man påse at man er anstendig antrukket(ikke shorts eller ermeløse topper). Den vietnamesiske kleskultur er konservativ spesielt på landsbygdene. Toppløs bading/soling er ikke vanlig. Maten i Vietnam er lik den kinesiske og thailandske, men mindre sterk.

Pass og Visumbestemmelser:
Nordiske statsborgerer (NO,SE,DK,FI) kan nå reise til Vietnam uten visum, forutsatt at oppholdet ikke overskrider 15 dager. For opphold som overskrider 15 dager må man fortsatt ha visum.

Embassy og Socialist Republic of Vietnam:
Örby Slottsvägen 26
125 71 Alvsjö
Stockholm, Sweden
Tel: + 46-8-55 62 1071
Fax: + 46 8 55 62 1080
[email protected]
www.vietnamemb.se

Den norske ambassade i Hanoi:
Metropole Centre, 56 Ly Thai To Street
Hanoi
Tel: + 84-4-826 2111
Fax: + 84-4-826 0222
[email protected]
www.embassies.mfa.no

Religion og språk:
Over 80 % av befolkningen tilhører ingen religion. Ca.10 % er buddhister og de resterende 10 % er andre religioner inkludert kristne og muslimer. Vietnamesisk er offisielt språk. Engelsk snakkes av stadig flere, men er lite utbredt på landsbygda. Noen av de eldre snakkes fransk. Kinesisk og Khmer snakkes i mindre grad.

Strøm: Strømstyrken i Vietnam er den samme som i Norge, 220V.
Mobiltelefon: GSM (sjekk prisene før du drar hjemmefra, for både å ringe og å motta samtaler er dyrt). Nettet er kun tilgjengelig i byene, men utvides kontinuerlig.

Tidsforskjell til Norge:
Tidsforskjellen til Norge varierer. Når vi har vintertid, ligger Vietnam 6 timer foran oss. Når vi har sommertid, ligger Vietnam 5 timer foran oss (d.v.s. at når klokken er 12.00 her, er den 17.00 i Vietnam på sommertid og 18.00 på vintertid)

Valuta og Prisnivå:
1 ny dong (D). Kan ikke veksles i Norge.
1 US$ = 18 050 dong (Mars 2010). Sjekk kursen for den varierer. Generelt lavt prisnivå.