Chania fylke Kreta

Chania fylke dekker den vestlige delen av Kreta. Fylket har et areal på 2376 kvadratkilometer, og er delt inn i fem provinser, eller eparhies, som det heter på gresk: Kydonia, Kissamos, Apokoronas, Selino og Sfakia.

Hovedbyene i fylket Chania er Chania, hovedstaden, og Kastelli i Kissamos. De viktigste mindre bykommunene er Paleohora og Kandanos i Selino og Hora Sfakion i Sfakia.

Fyrtårnet i Chania

Fyrtårnet i Chania

Chania fylke byr på en rekke ulike servicetilbud for turistene og aktivitetstilbud for enhver smak. Byen Chania bærer også preg av den venetianske perioden. Fjellkjeden Lefka Ori stiger opp bak Chania og faller så ned i Det libyske hav i Sfakia området. Disse fjellene har mange pass og kløfter som er ideelle for turgåere.

Sandstrendene og det klare vannet ved Falasarna, Paleohora og Georgioupolis innbyr til herlige svømmeturer. De minoiske, romerske, bysantinske, venetianske og tyrkiske arkeologiske stedene tiltrekker seg dem som søker etter kulturelle eller historiske severdigheter.

Kissamos provinsen i den nordvestlige delen av Chania fylke ligger mellom de to halvøyene på Vest-Kreta. Den strekker seg til havet i vest og til Elafonisi øya i sør. Kastelli er den viktigste byen i dette området. Byen har en rekke turistfasiliteter. På kystveien mellom Kastelli og Elafonisi-øya kan du se Vest-Kretas vakre villmark. Strendene ved Elafonisi, Falasarna og Gramvousa er blant de beste på Kreta. De mange bysantinske og venetianske kirkene, samt oldtids byene Polirinia og Falasarna, vil sannsynligvis være av interesse for turister. Halvøyene Gramvousa og Spatha er for det meste utilgjengelig for biler. Turgåere kan ha glede av enkelte områder.

Sfakia provinsen dekker den sørøstlige delen av Chania fylke. Lefka Ori strekker seg over det meste av området. Platåene Krapi, Askifou, Niatos, Anopolis, Aradena og Kalikratis, ligger i denne provinsen. Lefka Oris høyeste fjelltopper er i Sfakia: Pahnes (2.450 m.o.h.), Kastro (2.218 m.o.h.) og Troharis (2.409 m.o.h.). Det ville terrenget er et av de mest imponerende på Kreta. Besøkende kan nyte panoramautsikten når de kjører fra Chania til Sfakia. Imponerende er også utflukten til Samaria kløften og den påfølgende båt turen til Hora Sfakion.

Det er mye interessant å se for besøkende i Sfakia området. Strendene i nærheten av Loutro, Agia Roumeli og Frangokastello har det samme klare vannet som Det libyske hav. De bysantinske kirkene Agios Pavlos (i Agia Roumeli), Michael Archangelos (i Aradena), Agii Apostoli (i Hora Sfakion) og Panagia Thymiani og Agios Georgios (i Komitades) er av kulturell interesse. Ravinene og kløftene som går gjennom Samaria, Aradena, Imbros og Kalikratis byr på flotte turmuligheter. Fjellturen til fjellstua og platået ved Niatos, 1 500 meter ovenfor Askifou, kan være av interesse for besøkende. Med sine mer enn 40 fjelltopper på over 2 000 meters høyde, byr Lefka Ori på en rekke fantastiske klatremuligheter.

Selino provinsen ligger i den sørvestlige delen av Kreta. Den grenser til Det libyske hav og til sørsiden av Lefka Ori. De to viktigste byene er hovedstaden, Kandanos, og Paleohora på sørkysten. Navnet Selino stammer fra den venetianske borgen Selino i Paleohora. I nærheten av Kandanos ligger det mange interessante bysantinske kirker.

Leave Comment