Budapest

Ungarns hovedstad er full av historie. De flotte og pompøse bygningene fra keisertiden danner en vakker ramme rundt Donau, som flyter rolig gjennom byen. Hyggelige gater og plasser med et vell av kaféer, og butikkene frister med et lavt prisnivå og god kvalitet. Budapest har et solrikt klima med behagelig vårtemperatur, og byen syder av liv.

Opprinnelig var Budapest to byer på hver side av Donau, Buda og Pest. De ble slått sammen i 1873. Med sin historie og gamle arkitektur er byen et spennende reisemål. På denne turen får du også oppleve kontrasten mellom by og land når vi kjører ut til vinområdene. Her er turistene i mindretall, pulsen er lav, men livsgleden er stor. Ungarerne produserer utmerket vin og den gode hjemmelagede maten lager de fra bunnen av. Vi spiser privat og møter lokalbefolkningen. Dette er en reise hvor man får gode opplevelser og kvalitet til en hyggelig pris.

Dag 1: Avreise
Avreise fra Trondheim/Værnes via Oslo Lufthavn med Norwegian på formiddagen med til Budapest. Etter en kort busstur ankommer vi hotellet på ettermiddagen. De som ønsker, kan bli med reiselederen på en liten vandretur i lokalmiljøet og se nærmere på vår berømte nabo – Helteplassen, som ble bygd til 1000-års jubileet i 1896 og er stedet for kultur- og historieinteresserte. Her står et minnesmerke for «Ungarns falne helter» og på hver side av Helteplassen finner du Kunstmuseet og Kunsthallen. Du kan også velge å gå en tur i parken, og besøke en av de mange hyggelige kaféene som ligger rett ved hotellet.

Budapests undergrunnssystem er enkelt og effektivt, og du kan bevege deg raskt rundt i byen. Undergrunnsbanen er et av de eldste t-banesystemene i verden. Byens første t-banelinje, den ”gule” linjen, åpnet i 1896 og står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Denne linjen har holdeplass omtrent 100 meter fra hotellet, og turen i de gamle vognene er en opplevelse i seg selv. På kvelden spiser vi middag på hotellet

Dag 2: Rundtur i Budapest
I dag skal vi virkelig oppdage Budapests storhet. På en sightseeing med buss opplever vi byens eleganse, historie og melankoli. Vi passerer St. Stefan-basilikaen, Statsoperaen og byens landemerke, Parlamentet, et arkitektonisk mesterverk fra 1904. Det engelske parlamentet var forbildet, og arkitekten har hentet inspirasjon fra både renessansen og den gotiske arkitekturen. Vi skal også nyte utsikten over byen fra Gellertfjellet. På Borghøyden ligger den berømte Fiskerbastionen og borgkvartalet med sine hyggelige og smale gater. Vi spiser en god lunsj i Strudelhuset, hvor vi får en demonstrasjon av hvordan den tradisjonelle strudelen lages. Apfelstrudelen og de mange andre strudelvariantene har sin opprinnelse i Ungarn, og de er svært stolte av sin over 100 år gamle strudelrestaurant. På ettermiddagen kjører vi tilbake til hotellet. Det er mange spennende restauranter i området rundt hotellet og Helteplassen.
På kvelden blir det livlig middag med tradisjonell ungarsk mat, sigøynermusikk og folkloredans, en morsom kveld med musikk og underholdning.

Dag 3: Esztergom, Visegrad og lunsj på landet
Denne morgenen skal du få oppleve mer av Budapest. Du kan besøke et av de berømte kurbadene. Szechenyi-badet, som ligger noen få hundre meter fra hotellet og er omgitt av en vakker park, er en av favorittene blant lokalbefolkningen, og også et av de største.

Vi skal se hvordan livet leves utenfor hovedstaden. Esztergom er en typisk habsburgsk provinsby, som ligger vakkert til ved Donau. Vi ser noen av byens severdigheter og tar en liten pust i bakken i sentrum før vi kjører til slottet Visegrad (entré ikke inkl.). Her er det en fantastisk utsikt over Donau. Med en liten ferje krysser vi Donau med bussen og kjører de få kilometerne til landsbyen Szendehely. Her hersker landlig idyll. Det er vinmarker overalt, og livet foregår på hvilepuls. Vi besøker det lille lokalhistoriske muséet hvor en av byens eldre tar imot oss og forteller om livet før 2. verdenskrig. En lokal familie serverer tradisjonell gulasj med lokal vin og pálinka, en slags pærebrandy – fra familiens egen produksjon selvfølgelig. Pálinka i små mengder er en medisin, i store mengder en kur, sier ungarerne…. Vi spaserer eller kjører på traktor opp til vinmarkene, hvor vi skuer utover dette vakre og virkelig idylliske landskapet.
Middag på koselig restaurant om kvelden.

Dag 4: Hesteshow og båttur
På formiddagen i dag skal vi på hesteshow! Det blir noe tid på egenhånd på ettermiddagen, før vi skal ut på et kveldscruise på Donau. Pudapest fra sjøsiden er et praktfult syn, spesielt på kveldstid! Det er neppe noen annen by i Europa som har så fine bygninger langs elvebredden, og midt i elven ligger Margaretøya med sine flotte naturområder. Underveis får vi servert en god middag.

Dag 5: Hjemreise
Ta en rolig morgen og nyt en avslappet frokost. Vi flyr hjem med Norwegian fra Budapest kl. 13.30, via Oslo, og vil være fremme på Værnes kl. 18.35.

Litt om hotellet Ibis Heroes Square 3*
Et Ibis-hotell av god mellomklasse standard, som vil oppleves som moderne og velfungerende. Hotellet ligger rett ved Budapests imponerende Helteplass og byens vakreste park som huser Szechenyi-termalbadet, og en rekke kaféer og restauranter.
Rommene er på cirka 20 m², og har air condition, safe, behagelige senger, satellitt TV, og et lite sittehjørne. Bad med dusj og hårføner. Hotellet har bar, restaurant og en liten bakgård hvor man kan spise frokost hvis været tillater det. Frokost buffeten er god og variert. Vil du utforske mer av sentrum, er det metroholdeplass rett ved hotellet.

Leave Comment