Lasithi fylke Kreta

1

Lasithi fylke dekker den østlige enden av Kreta. Fylket har fire provinser: Mirabelo, Lassithi, Ierapetra og Sitia. Fordelen med Lasithi er at turiststrømmen hit er lavere enn andre steder på Kreta.

De viktigste byene er Agios Nikolaos, Ierapetra og Sitia. Fjellkjeden i dette området er Dikte. Dens høyeste tind Dikte fjellet, ligger 2.148 m.o.h.

De tidligste bosetningene på Kreta er i dette fylket, herunder palassene i Zakros, Praisos, Mochlos, Vasiliki og Gournia. En viktig tidlig gresk by, Lato, ligger i nærheten av Kritsa. Det fine Arkeologiske museum i Agios Nikolaos og Sitia har noen kunstgjenstander fra disse og andre utgravninger.

I henhold til legenden var Dikteon Andron-grotten på Lasithi platået Zevs’ fødested. Området omkring Agios Nikolaos er ikke bare det best utviklede turistområdet, men også et av de mest interessante områdene på Kreta.

Panagia Kera kirken, nær Kritsa, inneholder noen av de best bevarte bysantinske freskene på Kreta. Elounda har et av de sterkeste venetianske fortene som er bygget på Kreta. Sitia-området er fylt av bysantinske kirker og venetianske villaer, samt minoiske funnsteder. Det berømte Toplou-klosteret har et museum der klosterets velkjente ikonsamling er utstilt.

Området har også meget gode strender med mange grotter mellom Ierapetra og Kapsaklosteret, der det er utmerkede bademuligheter. Vai-området har en unik palmelund som trekker til seg mange mennesker.

Ierapetra er en av fire provinser i Lassithi fylke. Hovedstaden er Ierapetra by. Økonomien er basert på turisme, olivenolje og i det siste, grønnsakproduksjon. Landbruksprodukter dyrkes året rundt i drivhus.

Provinsen Ierapetra har mange gode eksempler på bysantinske kirker med fresker. Det er to nevneverdige klostre her, Exakoustiklosteret og Faneromeniklosteret. Øst for Ierapetra ligger det mange fine strender i Makrigialosbukten.

Det sentrale utgangspunktet i dette området er Ierapetra, et badested på Sør-Kreta med mange turistfasiliteter. Sitia er den største provinsen i Lasithi, både med hensyn til område og befolkning. De typiske landbruksvarene på Kreta, herunder korn, olivenolje og sultanarosinene produseres her.

Fjellene er lavere her enn i andre deler av øya, men har et spesielt og variert landskap. De tidligste minoiske bosetningene er lokalisert i Mochlos, Palaikastro og det minoiske palasset i Zakros. Kilada ton Nekron (De dødes ravine) i Zakros og det hellenistiske funnstedet i Itanos i nærheten av Vai, er også av interesse. Det ligger mange bysantinske kirker i området. Levninger fra den venetianske tid kan sees i landsbyene Etia og Handras.

Sitia er ikke så turistinfisert som de andre delene på Kreta selv om det er strender nær palmelunden i Vai, nær Itanos og Zakros i øst. Sitia by og områdene på veien sør til Ierapetra i nærheten av Makrigialos har også fine strender.

Leave Comment