Chania Kreta – med sine mange trange smug

Av de største byene på Kreta, er det Chania som er blitt mest populær de siste tyve årene. Med sin fantastiske beliggenhet under Hvitfjellene, innbyggernes utrolige sjarme og energi og de mange lokale håndverksproduktene, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Trange smug i gamlebyen

Trange smug i gamlebyen

En del av det moderne Chania ble ødelagt av en ildstorm under slaget om Kreta i begynnelsen av 2. verdenskrig. Senere er den blitt gjenoppbygd. Men gamlebyen, med sine mange trange smug og vakre høyhus, er heldigvis bevart. Den gamle havna er uten tvil Kretas vakreste. Dette er mye av grunnen til at besøkende trives så godt i byen. Det gamle fyrtårnet som troner majestetisk ytterst på moloen, er vel verdt et besøk. Fyret ble bygget av venetianerne og restaurert av egypterne, da de en kort periode i 1830-årene hadde makten på Kreta. Det eneste som ødelegger dagens idyll er nærværet av greske og amerikanske militærbaser, som er lokalisert på Akrotiri-halvøya like ved.

I Chania bør du avlegge fyrtårnet et besøk. Fyret er godt synlig i havnemiljøet.

Egne skilt leder deg i retning av gamlebyen i Chania

Egne skilt leder deg i retning av gamlebyen i Chania

Det nærmeste man kommer et sentrum av byen, er Platia 1866, som er lokalisert ved sørenden av trafikknutepunktet Khalidon-gaten. Her finner du busstasjonen og den store markedsbygningen. Langs Khalidon-gaten er det en rekke små tavernaer og sidegater med gode shoppingmuligheter. Byens katedral og det arkeologiske museum ligger også ved denne veien. Ellers kan også sjøfartsmusèet være verdt et besøk.

Akti Kunduriotu er den reneste turistfellen, både i praktisk og bokstavelig forstand. Omtrent hvert eneste hus i denne interessante bydelen rommer en taverna eller restaurant. Men det er et

Fyrtårnet i Chania

Fyrtårnet i Chania

nettverk av gater som det er lett å gå seg vill i. Severdig, men også skremmende for de som ikke holder tunga bent i munnen.

På utelivsfronten er det mye å velge mellom i Chania. Fiskerestauranten Dino’s i den indre havna serverer de lekreste retter av blekksprut, fisk og skalldyr. Ellers kryr det av restauranter i Chania. Rusler du i gamlebyen eller langs havna er du garantert å finne en som passer.
Vil du bare ha noe å drikke, kan Meltemi like i nærheten av sjøfartsmusèet anbefales. Ariadni er sammen med Agora blant de mest besøkte diskotekene. Førstnevnte ligger ved havna, sistnevnte ved markedet. Jazzinteresserte vil finne seg tilrette i Fagotto, og på Chania by night opptrer greske sangere.
Av spesielle høytider kan nevnes at slaget om Kreta blir minnet den siste uken i mai. En rekke begivenheter finner sted i Chania i den anledning, blant annet kretisk folkedans i parken.

Bak strendene og feriebyene begynner den kretiske landbygda, hvor du finner flotte olivenlunder og små byer hvor tiden nærmest har stått stille. En utflukt kan være en befriende avkobling fra folkehavet og nattelivet i Chania.

Leave Comment