Heraklion – Kretas hovedstad

Heraklion er hovedstaden på Kreta. Denne byen blir det første møtet med øya for mange av charterturistene. Det er nemlig her hovedflyplassen er lokalisert.

Byen består for det meste av betong, men den har også et ispett av middelalder i seg.

Odoz betyr gate

Odoz betyr gate

Likevel er det vanskelig å forstå at dette er inngangsporten til en øy som byr på sjø og badeliv, historiske severdigheter og fantastiske kirker.

I Heraklion er vel det arkeologiske museet blant de mest besøkte severdighetene. Men byen kan også lokke med andre godbiter. Like utenfor byen ligger det store palasset Knossos som ble gravd ut i forrige århundre. Ellers er 1400-tallskirken Ajias Ekaterinis verdt et besøk. Også ikonsamlingen i Ajia Ekaterini-kirken er rangert høyt av kjennere. Den venetianske festningen Koules kan by på god utsikt over byen, og markedet i Odos 1866 er verdt et besøk (gatenavnet er forøvrig til minne om det året da mange hundre martyrer sprengte seg selv i luften i Arkadiklosteret i 1866).

Av spesielle høytider kan nevnes at Kretas skytshelgen St. Titus blir feiret i Heraklion den 25. august. I kirken Ajos Titos nær sentrum finnes det et relikvieskrin som blant annet inneholder hodeskallen til Titus, som var den første biskopen på Kreta. Hodeskallen ble i 1669 fraktet til Venezia, etter at tyrkerne invaderte øya samme år. Skallen ble først levert tilbake i 1966. Selve Titus-kirken var opprinnelig bysantinsk, men er blitt ødelagt og gjennoppbygget mange ganger siden grunnstenen ble lagt. Tyrkerne gjorde den blant annet om til moskè.

Leave Comment