Rethymno fylke Kreta

Rethymno (Rethymnon, Rethimno) er et av de fire fylkene – eller nomos – på Kreta. Det ligger mellom Iraklion fylke og Chania fylke, og består av fire provinser – eller eparhies, som det heter på gresk: Rethymnon, Milopotamos, Amari og Agios Vasilios.

Rethymnon-provinsen ligger i den nordvestlige delen av fylket. Milopotamos ligger på østsiden og grenser til fylket Iraklion.

Geiter er det mange av på Kreta. De trives i høyden

Geiter er det mange av på Kreta. De trives i høyden

Amari ligger i høylandet og grenser til de tre andre provinsene og Agios Vasilios ligger ved Det libyske hav.

De viktigste landsbyene i området er Rethymno, Anogia, Agia Galini, og Amari.

Disse to provinsene, Rethymnon og Milopotamos, dekker hele nordkysten av fylket Rethymno. Hele området er lett tilgjengelig fra Rethymnon. Veiene i provinsene er gode, vanligvis asfalterte, men smale og svingete.

Utfluktene i dette området går fra øst til vest langs den idylliske gamleveien mellom Rethymno og Chania. Riksveien som ble bygget på 70-tallet, førte til at mange av disse små landsbyene ble isolert, men dette gjør dem bare enda mer henrivende. Gjemt blant disse landsbyene ligger det minoiske helligdommer, kirkegårder, villaer og palasser.

Det er mange bysantinske kirker i Rethymno fylke. Noen av kirkene av senere dato har interessante fresker, som f.eks. Panagia Kardiotissa i Miriokefala. Kirken i munkeklosteret i Arkadi er et av de beste eksemplene på den venetianske påvirkningen på byggverk fra den tiden og et symbol på kjærlighet og et offer for friheten. Det finnes også mange grotter der det er funnet gjenstander fra neolittisk tid. Kreterne brukte disse grottene under den tyrkiske og tyske okkupasjonen.

Rethymno fylke er et område med alt fra tradisjonelle landsbyer, bysantinske kirker og oldtidssteder, til Nida-platået, et av de vakreste og mest historiske platåene på Kreta. Det ligger i Psiloritis fjellene. Ideon Androngrotten i Nida er etter sigende Zevs’ fødested.

Agios Vasilios provinsen er en av fire provinser i Rethymno fylke. Den strekker seg vestover fra Chania fylke, sørover langs kysten til Rethymno fylke. I den østlige delen av provinsen ligger fjellkjeden Kedros med den høyeste tinden 1.777 m.o.h. Den letteste og korteste veien fra Rethymno til Sør-Kreta er gjennom Agios Vasilios. I området er det raviner, bysantinske kirker og nydelige landsbyer som er relativt upåvirket av turistene som drar gjennom dem. Det er også betagende utsikt over Plakias bukten og Sør-Kreta fra veien.

Amari dalen, som ligger sørøst for Rethymnon, strekker seg fra Nord til Sør-Kreta over en lengde på 25 kilometer. Dalen ligger mellom 400 og 500 m.o.h. Fjelltoppen Psiloritis (2.545 m.o.h) ligger i øst og Kedros (1.777 m.o.h) ligger i vest. Den er en viktig nord-sør-passasje og har sett mye gjennom historien. Amari-dalen er en fruktbar dal der det vokser ulike typer frukttrær, og et stort antall godt bevarte bysantinske kirker kan også sees.

Leave Comment