Småbyer langs den sørlige delen av Kreta

Kreta rommer et utall nydelige småbyer som fortjener en liten titt. Her er noen av de du finner langs den sørlige delen av Kreta.

Paleochora ligger i sør-vest, cirka 9 mil over fjellet fra Chania. Her bor man i små pensjonater eller ferieleiligheter. Paleochora er lokalisert på en halvøy med en innbydende strand på begge sider av byen. Det går daglige lokalbusser mellom Chania og Paleochora. Båt til Elafonissi, Samariaravinen og til øya Gavdos.

Paleochora er lokalisert på en halvøy med en innbydende strand på begge sider av byen.

Paleochora er lokalisert på en halvøy med en innbydende strand på begge sider av byen.

Sougia er en liten landsby øst for Paleochora. Her finnes en lang steinstrand. Sougia er et godt utgangspunkt for de som liker å gå tur. Bare 90 minutters spasertur fra Sougia ligger oldtidsbyen Lissos. Her finnes et gammelt tempel og to kapeller.

Loutro nås kun med båt eller til fots. Du kan ta båt fra Chora Sfakion eller Paleochora. Det er mulig å bade fra de små buktene i området. Og det finnes flere overnattingssteder og spisesteder.

Plakias ligger om lag 4 mil sør for Rethymnon. Stranda er nesten en kilometer lang, og holder god standard. Plakias rommer en flott strand, gode resturanter, spiseplasser, butikker, hoteller og et par diskoteker. I likhet med Sougia er Plakias et godt utgangspunkt for fotturer, for eksempel til landsbyene Myrthios og Sellia.

Agia Galini Agia Galini er et vakkert turiststed på sørsiden av Kreta. Dette er ikke plassen for deg som søker noe annerledes, men kan likevel være verdt en tur. Byen er bygget i en bratt skråning ned mot sjøen. Veien slynger seg blant bygningene, som karrer seg fast til klippesidene. Havneområdet er vakkert, og herfra kan du ta båter til andre øyer og “urørte” strender i nærheten. I handlegatene er det mange keramikkbutikker, hvor de som er på utkikk etter et helt spesielt minne fra Kreta, kan gjøre et varp.

Matala ligger sør-vest for Heraklion og ble kjent som et populært sted for hippier på 60-tallet. Joni Mitchell, Janis Joplin, Bob Dylan og Cat Stevens skal visstnok ha bodd her. I dag myldrer det av dagsturister i området, som tiltrekkes av badelivet. Kommos-stranden er kanskje blant de bedre, og kan trygt anbefales. Fra stranden på Matala ruver en fjellvegg av sandstein 40 meter, med huler i flere etasjer. Romerne meislet ut grotter. I dag befinner grottene seg bak et gjerde med inngang som stenges på kveldstid.

Leave Comment