Reisefakta, om turen i Myanmar

Burma er navnet på landet den gang britene koloniserte denne delen av verden. Mange bruker fortsatt dette navnet, men det offisielle navnet i dag er Myanmar.

Reisefakta: I Myanmar er det varmt, og mange steder fuktig. Gjennomsnittlig er temperaturen rundt 30 grader, året rundt.

Fra slutten av mai til begynnelsen av september er det regntid, med mye kraftig nedbør, men allikevel mange dager med mye sol. Været skifter fort i denne årstiden. Den beste tiden å besøke Myanmar, er oktober, november, desember, januar og februar. Dette er også den tiden det er det store turisttrøkket. Når regntiden er slutt og de første to månedene er landskapet frodig og grønt, både skoger og jordbruksområder med sine vakre rismarker.

Med en årlig gjennomsnittstemperatur på over 30 grader. Den tyngste regntiden er fra juni til august. Den beste tiden å besøke Myanmar er fra og med oktober til slutten av februar. Rett etter regntiden i oktober er landets rismarker eksepsjonelt frodige og ser ut som grønne tepper.

Strøm, telefoni, internett
I Burma er strømnettet 230 volt. Det er ofte brudd, ha derfor en liten lommelykt i reiseveska. Plugger og kontakter varieier, så vær forberedt på å måtte finne midlertidige løsninger. Informasjon finner du her.

Telefoninettet er lite utviklet, spesielt for internasjonale samtaler. Og det er dyrt å ringe til Norge. Burmas internasjonale landskode er +95. Mobilnettet er under utbygging, men fortsatt er det sjelden å kunne bruke norsk mobiltelefon.

Internett er tregt, også på hoteller som tilbyr internettservice. Internett-kafeer finnes, men ikke i stort antall.

Penger og priser
Prisnivået i Burma er lavt, særlig sammenlignet med Norge. Det er fullt mulig å spise et godt måltid for rundt 50 kroner. Det er ofte en forventning hos lokalguider, sjåfører og andre som hjelper underveis at du gir tips. På restauranter er tips ofte inkludert i regningen, men det er god skikk å legge til 5–10 prosent når du er fornøyd med mat og service.

Myntenheten er kyat. I Burma er det lett å veksle US dollar med kyat. Mange tar også imot dollar i stedet for kyat. Euro aksepteres også enkelte steder. Norske kroner vil du ha vanskelig med å få vekslet. Reisesjekker er også vanskelige å benytte. Ha med nok US dollar for hele turen, helst nye, eller pent behandlet sedler. Er sedlene brettet, krøllete eller skitne vil du ha problemer med å få vekslet disse, også som direkte betalingsmiddel.

VISA og Mastercard er akseptert i minibanker mange steder, spesielt i de store turistområdene. Men ha allikevel med noen dollar.

Helse og mat
Det er ikke vaksinasjonskrav til innreise i Burma. Det kan likevel være vaksiner eller annen sykdomsforebyggende behandling som anbefales ved reiser i landet. Hør med fastlegen din eller helsestasjonen du er knyttet til. Spesielt nord i landet er det fare for malaria.

Burmesisk mat er inspirert av både det indiske og det kinesiske kjøkken. Ris inngår i de aller fleste retter, men du finner også både brød og nudler. Reker, fisk, svinekjøtt og fårekjøtt er med overalt. Burmesisk mat er ikke så sterkt krydret som for eksempel indisk eller thai, og som nordmann vil du oppleve de enkelte ingredienser i retten som smakfulle og runde.

Hoteller og større restauranter har moderne toaletter. Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet er vanligvis svært enkel. Ta med toalettpapir eller en våtservietter.

Leger er de fleste steder lett tilgjengelig, og hoteller er raske til å bistå med et legebesøk.

Høflighet og fotografering
Turister blir møtt med smil og vennlighet. Men de forventer at du respekterer helligdommer og skikker med ærbødighet og korrekt påkledning. Ta alltid av skoene før du går inn i et tempel, og husk å holde føttene nede og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer. Føttene blir betraktet som skitne. Du tar ikke på buddhafigurer og historiske monumenter. Du poserer heller ikke foran buddhafigurer for å bli tatt bilde av. Generelt har ikke burmesere noe imot å bli tatt bilde av. Men utvis høflighet og bli ikke for nærgående uten at du har god kontakt med personen du vil ta bilde av. Noen steder, blant annet på hellig grunn, er det ikke tillatt med fotografering. Under all flyging og transport er det røykeforbud. Det er også forbudt å røyke på offentlige steder.

Visum
Norske passholdere vil vanligvis få visum til Burma. Dette kan du ordne på forhånd enten ved å sende søknad og pass til ambassaden i London eller Berlin. Mange gjør en stopp i Bangkok før turen videre, og da kan du oppsøke visumkontoret der og få visum på dagen. Les mer om visum her.

Mye endrer seg veldig raskt i Myanmar, så mye av den informasjonen du finner på nettet kan ofte være litt akterutseilt. Derfor søk etter nyoppdatert informasjon når du planlegger å reise dit.

Leave Comment