Natur og landskap Kreta

De høye fjellene imponerer, noen av dem er flere tusen meter høye. De kan være snødekte midt på sommeren. Mange av toppene består av kalkstein, med en jord som har gitt grobunn for en rikt variert flora. Trange daler har skåret seg vei gjennom fjellene. De er tilholdssted for sjeldne fugler og pattedyr. Samaria-ravinen er en av disse.

Langs den strand- og bergfylte kysten, ligger små koselige fiskelandsbyer og rolige havner. Den som tar turen inn i landet vil oppleve åser og fjell.

Et frodig planteliv gir seg utslag i de lekreste frukter og grønnsaker

Et frodig planteliv gir seg utslag i de lekreste frukter og grønnsaker

Denne siden av Kreta blir ofte oversett av turistene, som foretrekker det gode liv på badestrendene.

Fjellet har vært et viktig element som har bidratt til det varierte plantelivet på øya. Floraen i lavlandet er oftest den samme som man finner på andre øyer i området, men i fjellene er det mange planter som ikke finnes andre steder. Fuglene i høyfjellet ville heller ikke trives på de fleste andre øyene i Egeerhavet.

Et frodig planteliv gir seg utslag i de lekreste frukter og grønnsaker. Solmodne tomater smaker lekkert, og kan spises som frukt. En sterk kontrast til selv de beste tomatene som er å få kjøpt i Norge. Dette gjelder forøvrig de fleste grønnsakene, så en tur på markedet er å anbefale.

Over alt på Kreta vil du finne oliventrær. I antikkens Hellas mente man at oliventreet kunne gi menneskene alt det man trengte for å leve. Oliventreet ha spilt en avgjørende rolle i middelhavsjordbruket i over 2000 år. Sammen med brød og geitemelk har oliven, som næringsrik mat, vært grunnlaget i småbøndenes kosthold. Dette er råstoffet til olivenoljen, som er en svært sunn planteolje. Oliven er også en viktig ingrediens i den smakfulle greske salaten, sammen med tomater, agurk og fetaost.

Leave Comment